Blog

Familieclan

De sjamanen geloven in de kracht van een sterke ‘familieclan’. Daar kan je je vanuit vroegere tijden wel iets bij voorstellen. Een clan die uitblonk in grootte, kracht, saamhorigheid en/of aanpassingsvermogen verhoogde jouw overlevingskansen. In die tijd gold: hoe meer clan-steun er voor jou beschikbaar was, hoe beter het je verging. In veel delen van de wereld is dat nog steeds zo. Maar geldt dat voor ons, vandaag, ook nog? Het antwoord is ja!

Bekijk jouw familie eens met deze ogen. Hoe vitaal is jouw clan? Wat maakt jullie sterk? Wat zijn de familiezwaktes? En wát is de rol van bepaalde gebeurtenissen daarin?

Komen jullie misschien uit een ander land? Heeft een van jullie iets traumatisch meegemaakt? Hoe hebben jullie oorlogen overleefd? Heerste er ooit armoede of schaarste? Wie is er jong overleden? Zijn er doodgeboren kinderen? Is er iemand buitengesloten? Al deze zaken (en meer) kunnen er voor zorgen dat jouw clan aan kracht heeft ingeboet. Ergens is het vastgelopen, uit evenwicht geraakt, waardoor er minder steun beschikbaar is. En jij, als lid van de clan, voelt je minder gedragen, krachtig, gelukkig of vrij.

Het doen van een familieopstellingen kan daar verandering in brengen. Het heeft als doel de verstrikkingen in het systeem te ontrafelen, zodat de steun weer vrij komt en het jou beter gaat.

Ben je, net als ik :-), gefascineerd door de dynamieken van het familiesysteem? Dan nodig ik je uit een familieopstelling bij te wonen. Als representant of, als je ergens in vastloopt en verandering wilt, als vraagsteller. Meld je aan, bij voorkeur per mail: info@noorhoppe.nl

Heb je meer informatie over familieopstellingen nodig om ‘ja’ te kunnen zeggen? Op mijn site vind je een uitgebreide omschrijving. Ook kun je me altijd bellen om af te stemmen of het iets voor je is. Ik hoor je graag!

Veel groeten, Noor