Blog

Hoe werkt een opstelling en wat doe je als representant?

Opstellingen vinden plaats in groepsverband: één begeleider, vraagstellers (twee tot drie per middag) en representanten, met een groepsgrootte van maximaal 15 mensen. We werken aan de hand van een vraag en maken gebruik van het ‘wetende veld’. Dit energieveld, dat onzichtbaar maar wél goed te ervaren is, geeft informatie door over de stand van zaken binnen een systeem.

Als representant word je gevraagd om op de plek van een lid (of aspect) van het systeem te gaan staan. Je mag erop vertrouwen dat je als vanzelf zal voelen (en uitdrukken) wat bij jouw rol klopt, ook als je nog nooit een familieopstelling hebt bijgewoond. Je helpt hiermee de onderliggende dynamieken zichtbaar en ervaarbaar te maken. Je mag overigens altijd, zonder opgaaf van reden, een rol weigeren.

De begeleider neemt het geheel waar en brengt ordening aan todat er rust ontstaat in het systeem. De vraagsteller kijkt naar het beeld dat door de representanten ontstaat en laat dit beeld op zich inwerken. De nieuwe ordening werkt positief door op het leven van de vraagsteller.

Het komt vaak voor dat je als representant zélf ook iets hebt aan de opstelling. Omdat de thema’s die aan de orde komen zo universeel zijn, kun je bewust of onbewust iets herkennen dat betrekking heeft op jouw eigen (familie) dynamiek en verandert er ook iets in jou. Ervaringen van representanten en vraagstellers lees je hier

Kom je ook? Ik hoop je te zien!
Veel groeten, Noor

P.S. Loop je zelf met een vraag maar durf je (nog) niet zo goed? Doe een keer mee als representant! Het is een veilige manier om te ervaren wat een familieopstelling doet, zonder dat je zelf direct in het middelpunt staat. Het kan een mooi opstapje voor je zijn.

De kosten voor deelname zijn 20,- per representant. Je geeft je op door een mail te sturen naar info@noorhoppe.nl.